Top 10 scumpiri „de speriat” de la 1 ianuarie 2024: o să plătim și aerul respirat
Noul Cod fiscal propus de Executivul de la București în cel mai recent proiect pus în transparență decizională stârnește îngrijorarea economiștilor, dar și oamenilor de rând, care se declară îngroziți de valul de scumpiri care ne așteaptă.
Citind documentul Guvernului ne dăm seama că e nevoie de măsuri dure pentru a acoperi gaura de la bugetul public, însă nu putem să nu ne întrebăm dacă aceste măsuri nu se vor întoarce cumva împotriva statului, având fix efectul opus celui dorit.
Cu o fiscalitate tot mai agresivă, firmele, dar și cetățenii, e posibil să înceapă să caute metode de a ocoli legea, în condițiile în care își pierd motivația de a mai munci corect și de a plăti taxe și impozite, cât timp banii ce le rămân lor în buzunar sunt mult mai puțini decât sumele pe care le datorează statului.
E posibil să asistăm deci la un val de falimente, insolvențe, firme închise, creșterea evaziunii fiscale, încurajarea muncii la negru și, prin urmare, scăderea veniturilor la bugetul de stat, în loc de creșterea lor, așa cum speră Executivul.
Totuși, până vom vedea cum se vor materializa noile măsuri, am realizat un clasament al celor mai de impact modificări fiscale care ne vor afecta în calitate de simpli cetățeni ai acestei țări.
Lista scumpirilor care vor fi suportate de milioane de români, de la 1 ianuarie 2024. Nimeni nu scapă!
1. Se scumpesc locuințele care au în prezent valoarea de maximum 120.000 de euro.
TVA-ul pentru aceste locuințe crește de la 5% la 9%, ceea ce va duce la o scumpire de mii de euro/locuință.
Casele care valorează sub 120.000 de euro vor fi afectate de această măsură. Deci dacă ai în plan achiziționarea unui imobil de până în această valoare, trebuie să bugetezi mult mai mulți bani pentru a-l cumpăra anul viitor, sau să închei un antecontract de vânzare-cumpărare până la finele anului curent.
2. Se scumpesc alimentele
Deși Guvernul admite că prețurile la alimente au ajuns la un nivel împovărător, motiv pentru care s-a și adoptat măsura plafonării adaosului comercial, dar și cea a tichetelor sociale, iată că pe partea cealaltă se aplică noi scumpiri.
Vom plăti mai mulți bani în special pentru alimentele tradiționale, bio, cele locale, cum ar fi, de exemplu, brânzeturile de la munte.
3. Se scumpesc țigările, dar și băuturile alcoolice
Proiectul de lege al Guvernului propune și majorarea accizelor pentru produsele din tutun și alcool, ceea ce înseamnă că viciile românilor devin mai scumpe din 2024.
4. Alimentele cu zahăr adăugat, dar și berea fără alcool, pe lista scumpirilor
TVA-ul va crește pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, de la 9% la 19%.
5. Panouruile fotovoltaice, un lux
Livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice sunt vizate și ele de majorări de costuri, conform noilor prevederi propuse de Guvern. Același lucru se aplică și pentru panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă.
6. Dispar unele facilități fiscale
Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS
7. Românii bogați, puși să acopere deficitul bugetar
Persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 500.000 euro și mașini mai scumpe de 75.000 euro vor plăti un impozit special.
8. Li se taie porția și bugetarilor
Apar schimbări importante privind tichetele de vacanță. Le vor primi doar bugetarii cu salarii sub pragul de 8.000 de lei. De asemenea, vor fi majorate la valoarea de 1.600 lei, dar se va plăti contribuție de asigurări de sănătate de 10%.
9. Sectorul IT nu scapă nici el
Angajații din IT, Construcții și Agricultură scapă de impozitare doar dacă au salarii mai mici de 10.000 de lei.
10. Firmele mici, afectate și ele de noul Cod fiscal
Microîntreprinderile care realizează venituri de până la 60.000 de euro pe an vor fi impozitate cu 1% din cifra de afaceri iar acest impozit crește la 3% dacă veniturile depășesc 60.000 de euro